2013. szeptember 11., szerda

HOGYAN VEGYÜNK FEL ÚJ SZOKÁSOKAT?

Amikor életmódot váltunk, elkerülhetetlen, hogy új szokásokat vegyünk fel - hiszen régi szokásaink vittek minket odáig, hogy muszáj legyen változtatnunk. Régi szokásaink azonban gyakran hosszú évek során alakultak ki, ezért nem várhatjuk, hogy egyik pillanatról a másikra megszabadulunk tőlünk és máris újakat alakítunk ki. Akinek eddig nem tartozott a mindennapjaihoz a mozgás, az hiába határozza el, hogy a mai naptól (igen, a mai naptól, nem holnaptól!) ez másképp lesz, az elején kemény munkát kell belefektetnie abba, hogy ez tényleg így is legyen, a siker pedig nem garantált.


Viszont igenis megéri megdolgozni érte, hiszen ahogyan most a rossz szokásainkat azért könnyű tartani, mert megszoktuk őket, ez a mi kényelmi zónánk, éppúgy az új szokásaink is jelenthetik majd ezt a kényelmet, ha életünk részévé válnak.

Brian Tracy, aki évtizedek óta foglalkozik tanácsadással, a blogján írt egy bejegyzést arról, hogyan alakítsunk ki 7 lépésben egy új szokást. Az alábbiakban ezt szeretném megosztani veletek:

Mennyi ideig tart egy új szokás kialakítása? Ez az idő lehet egyetlen másodperc, de akár több év is. Az új szokások kialakításának sebessége nagyban függ azoknak az érzelmeknek az intenzitásától, melyek miatt megszületett a döntés, hogy egy bizonyos módon cselekedjünk.
Sokan gondolkodnak, beszélnek arról, és el is határozzák, hogy lefogynak és fizikálisan fittek lesznek. Ez akár éveken át is mehet így. Amíg egy nap az orvos azt nem mondja: "ha nem ad le a testsúlyából és nem javít a fizikai állapotán, fennáll a kockázata, hogy idejekorán meghal".

Hirtelen a halál gondolata annyira intenzív és ijesztő lehet, hogy az illető megváltoztatja az étrendjét, elkezd edzeni, abbahagyja a dohányzást és egészséges, fit ember lesz belőle. A pszichológusok ezt "jelentőségteljes érzelmi tapasztalatnak" nevezik. Minden intenzív öröm vagy fájdalom, ha egy viselkedésmóddal párosul, kialakíthat egy bizonyos viselkedési mintát bennünk, ami akár életünk végéig is megmaradhat.

Például ha a kezed a forró tűzhelyre teszed vagy hozzáérsz egy bekapcsolt elektromos grillező szabadon álló vezetékéhez, akkor azonnali fájdalmat vagy sokkot érzel. Ez a tapasztalás talán csak egy másodperc töredékéig tart. De egész életedre kialakul ettől benned az a szokás, hogy ne nyúlj forró tűzhelyekhez vagy szabadon álló elektromos vezetékekhez. Ez a szokás azonnal kialakul és tartósan megmarad.

Szakértők szerint 21 napig tart egy közepes bonyolultságú szokásminta kialakítása. Ez alatt olyan egyszerű szokásokat értünk, mint hogy korábban keljünk fel reggelente,  tornázzunk reggel, mielőtt elkezdenénk a napot, a kocsiban hanganyagokat hallgassunk, este egy bizonyos időpontban feküdjünk le, pontosan érkezzünk találkozókra, minden napunkat előre tervezzük meg, a napot a legfontosabb feladatunkkal kezdjük, vagy hogy befejezzünk egy adott feladatot, mielőtt valami másba fognánk. Ezek a szokások közepes bonyolultságúak és gyakorlással és ismétléssel 14-21 nap alatt könnyedén kialakíthatók.

Hogyan alakítsunk ki egy új szokást? Az évek során egy egyszerű, hatásos és bizonyítottan működő módszert fejlesztettek ki az új szokások kialakítására. Olyan, mint egy recept a konyhai főzéshez. Bármilyen szokás kialakításához használható. Idővel pedig egyre könnyebbé válik majd számodra, hogy olyan új szokásokat alakíts ki, amiket a személyiséged részévé szeretnél tenni.




Hét lépés egy új szokás kialakításához

Először is hozz egy döntést. Döntsd el egyértelműen, hogy egy bizonyos módon akarsz viselkedni az idő 100%-ában, amikor erre a viselkedésre van szükség. Például ha elhatározod, hogy korán kelsz és minden reggel tornázol, akkor állítsd be az órádat egy bizonyos időpontra, és amikor az ébresztő megszólal, azonnal kelj fel, vedd fel a tornaruhádat és kezdd el a tornázást.

Másodszor, sose engedj meg kivételeket az új szokásmintádban a kezdeti időszakban. Ne keress kifogásokat és magyarázatokat. Ne engedd szabadjára magad. Ha eldöntötted, hogy minden reggel 6 órakor felkelsz, akkor gyakorolj önfegyelmet és kelj fel 6-kor, minden egyes reggel, amíg automatikussá nem válik.

Harmadszor, meséld el másoknak, hogy egy bizonyos viselkedést fogsz gyakorolni. Bámulatos, hogy mennyivel fegyelmezettebb és eltökéltebb leszel, ha tudod, hogy mások figyelik, hogy van-e elég akaraterőd, hogy betartsál egy fogadalmat.

Negyedszer, képzeld el magad, ahogyan egy bizonyos módon viselkedsz egy szituációban. Minél többször vizualizálod és képzeled el magad, hogy úgy viselkedsz, mint aki már rendelkezik ezzel a bizonyos szokással, annál hamarabb elfogadja ezt a viselkedést a tudatalattid és automatikussá válik.

Ötödször, alakíts ki egy megerősítést, amit újra és újra elismételsz magadnak. Az ismétlés drámaian megnöveli a sebességet, amivel kialakítod az új szokást. Például mondhatsz valami ilyesmit: "minden reggel 6-kor kelek és azonnal lendületbe jövök!". Mielőtt elalszol, legyenek ezek az utolsó szavak, amiket még elismételsz. Többnyire percekkel azelőtt fogsz felébredni, hogy az ébresztő megszólalna, hamarosan pedig már nem is lesz szükséged az ébresztőórára.

Hatodszor, határozd el, hogy addig kitartasz az új viselkedés mellett, amíg annyira automatikussá és könnyűvé nem válik, hogy már azt érzed majd kényelmetlennek, amikor nem azt teszed, amit elhatároztál.

Hetedszer, és ez a legfontosabb, jutalmazd meg magad valamivel az új viselkedésmód alkalmazásáért. Minden alkalommal, amikor megjutalmazod magad, megerősíted ezt a viselkedést. Tudat alatt hamarosan összekötöd magadban a jutalom okozta örömöt és ezt a viselkedést. Így ha nem is tudatosan, de kialakul benned, hogy pozitív dolgokat várjál attól ha annak a szokásnak megfelelően viselkedsz, amit elhatároztál.





Online bejelentkezés konzultációra : BEJELENTKEZŐ ŰRLAP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A hozzászólásodban kérlek írd meg, hogy válaszadás esetén hogyan szólíthatlak!😊 Köszönöm

Érezz együtt önmagaddal

Valójában kinek és miért fontos a megbocsátás

Harc az energiáért

Mit választasz, a múlt emlékeit vagy a jövő lehetőságeit?

Reggeli frekvenciaemelő gyakorlat

Összhang

Gondolat,érzés,érzelem,szándék

Népszerű bejegyzések

Önismereti és pszichológiai tesztek

Feliratkozom a Hírlevélre (Részletes adatvédelmi szabályzat a főoldal menüjében található)

Szeretnék elsőként értesülni a legfrissebb bejegyzésekről és aktuális eseményekről. Ezzel a feliratkozással elfogadom az adatvédelmi szabályzatban foglaltakat.

* indicates required