2013. szeptember 9., hétfő

Beszéljünk a kreatívitásról

A kreatívitás fogalma :

A kreativitást az 50-es években Guilford kezdte el vizsgálni. „A kreativitás alkotóképességet, teremtőképességet jelent, amely során a különféle képességek szerveződése lehetővé teszi az elszigetelt tapasztalatok összekapcsolását, újszerű értelmezését és új formában történő megjelenését.”

Guilford szerint a kreativitás a divergens (széttartó) gondolkodásban nyilvánul meg. A divergens gondolkodás teszi lehetővé egy probléma több oldalról való megközelítését annak megoldása során, illetve olyan elemek összekapcsolását, amelyeket rendszerint egymástól függetlennek, vagy össze nem illőnek tartunk. A divergens gondolkodást segítő feladatoknak egyszerre több helyes megoldása is létezik. Összefoglalva a divergens gondolkodás megmutatkozik:


  • A problémák iránti érzékenységben
  • A gondolkodás könnyedségében (fluencia), amely a szavak, gondolatok közötti kapcsolatok gyors képzésében nyilvánul meg.
  • A gondolkodás rugalmasságában (flexibilitás), ez teszi lehetővé a megoldások célszerű variálását.
  • A gondolkodás eredetisége (originalitás), a szokatlan megoldások képességében rejlik.
Az intelligencia a divergens gondolkodással ellentétes konvergens (összetartó) gondolkodáson alapszik. A konvergens gondolkodás lényege, hogy egy adott probléma megoldásánál, már a jól bevált megoldást, sémát alkalmazzuk.

A kreatív ember jellemzői :

Többen is vizsgálták, hogy melyek azok a személyiségjegyek, amelyek az alkotó embert jellemzik. Cropley a kreatív ember a következő tulajdonságait említi:

  • Változásra törekvés
  • Merészség
  • Impulzivitás (kevésbé képes kontrollálni magát)
  • A fegyelmezetlenségre való hajlam, az általuk elért cél érdekében
  • Nyitottság az új elképzelések iránt
  • Nonkonformizmus
  • A tekintély megkérdőjelezése
  • Gyors, rugalmas reagálás az új helyzetekre.
A kreatívitás nemcsak a jó ötletek megszületését, hanem annak gyakorlatba való ültetését is jelenti és amint mondtam, nemcsak szellemi hanem testi folyamat is. Tehát a kreatívitás azt jelenti, hogy örülünk az ötletnek és megvalósítjuk azokat. Ebből adódóan a kreatívitáshoz tartozik a belefeledkezés, amely voltaképp egy testi- szellemi érzékszervi  élmény. A kreatívitás a hétköznapokban is megmutatkozik, viszont mi nem méltatjuk eléggé, magától értetődőnek tekintjük ezeket az intuítiv cselekvéseket, tehetséget. Az emberek többsége szerint nem annyira kreatív az a bizonyos dolog amit tesznek, ezért elsiklanak adott helyzeteken.  Pedig nemcsak művészi tevékenységek közben lehetünk kreatívak és nemcsak művészek kreativak hanem minden ember az, csak a legkülönbözőbb élethelyzetekben. A kreatívitáshoz tartozik többek között például az emberekkel való bánásmód, a lakás berendezése, mások megnevettetése, a dekorálás, ruha összeállitása, stb. Tehát a kreatívitás teljesen hétköznapi dolog. Megjegyzem, hogy a művészetek már luxusnak számítanak. Gondoljunk csak bele, hogy a hétköznapi kreatív dolgokból tudtak kifejlődni az igazán hasznos dolgok. A kreatívitás jelentése elevenség, találékonyság és senki sem engedheti meg magának a merevséget . Ez a képesség szükséges az életben a túléléshez, hiszen a világ álladóan mozgásban van, változik.  A kreatív aktiváláshoz testünknek és agyunknak a pozitív motiváció megszólítására van szüksége és nem a negatívra, amely megfélemlít bennünket. Fontos tudni, hogy a kreatívitásunkat fejleszthetjük.


Az ötlet a kreatívitás gyümölcse. Kísérletezzünk, próbálkozzunk, ne féljünk, hogy hibázni fogunk, ne féljünk a hibáktól! Hiszen a valóság mutatja meg, hogy életképes-e a gondolat. Mindenki hibázik, a kudarcok csak azt mutatják, hogy emberek vagyunk.




Online bejelentkezés konzultációra : BEJELENTŐ ŰRLAP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A hozzászólásodban kérlek írd meg, hogy válaszadás esetén hogyan szólíthatlak!😊 Köszönöm

Érezz együtt önmagaddal

Valójában kinek és miért fontos a megbocsátás

Harc az energiáért

Mit választasz, a múlt emlékeit vagy a jövő lehetőságeit?

Reggeli frekvenciaemelő gyakorlat

Összhang

Gondolat,érzés,érzelem,szándék

Népszerű bejegyzések

Önismereti és pszichológiai tesztek

Feliratkozom a Hírlevélre (Részletes adatvédelmi szabályzat a főoldal menüjében található)

Szeretnék elsőként értesülni a legfrissebb bejegyzésekről és aktuális eseményekről. Ezzel a feliratkozással elfogadom az adatvédelmi szabályzatban foglaltakat.

* indicates required