2020. január 23., csütörtök

Jacobson-féle alvási módszer




 A Jacobson-féle progresszív izomrelaxáció stresszoldó, izomlazító hatású, felkészíti a testet az elalvásra, ezáltal gyors álomba merülést ígér, mindössze néhány percet vesz igénybe. A módszert dr. Edmund Jacobson amerikai orvos dolgozta ki az 1900-as évek első felében, miután rájött, hogy a belső nyugtalanság az izmok görcseit, feszülését okozza, és az izmok tudatos ellazítása is segít nyugalmi állapotba kerülni.
Jacobson a módszernek a progresszív izomrelaxáció nevet adta, mivel tényleg semmi többről nincs szó, mint az izmok tudatos ellazításáról, ami érezhető és gyors hatással van a test működésére.

Hogyan működik?


A módszer során minden egyes izomcsoportot 5 másodpercig meg kell feszíteni, majd hirtelen és akaratlagosan ellazítani - sorban haladva a lábfejtől a fejig. A gyakorlat kivitelezéséhez feküdj hanyatt teljesen kényelmesen egy matracon vagy az ágyban! Mozgasd meg kissé a lábfejedet, a lábujjaidat is, majd feszítsd meg az izmaidat pár másodpercre, végül lazítsd el! Ezt a vádli, a comb kövesse, majd folytasd a kézfejjel, szorítsd ökölbe, és engedd el, majd a kart feszítsd! Minden feszítéskor figyeld meg az adott izmok feszültségének a fokozatait, hogy minél könnyebb legyen teljesen ellazítani őket!

A végtagok után a háti és hasi területek következnek. A feszítés és lazítás után pihenj meg pár másodpercig a nyugalmi állapotban! Tudatosítsd itt is magadban a két állapot közti különbséget! A váll és a nyak izmai követik az előbbieket. Óvatosan húzd felfelé a válladat a fülek irányába, majd feszítsd meg picit, végül engedd el, figyelve a különbségekre! A nyakat előre, majd oldalra döntve is feszítsd, és engedd el! Az arc izmain is csináld meg a váltogatást, csukd be erősen a szemedet, húzd ki szélesre a szádat, ráncold össze a homlokod, majd minden mozdulat után lazíts - mígnem érzed a teljes relaxációt.

Ha nem az ágyban végzed a gyakorlatot, fontos, hogy ne pattanj fel a relaxáció után! Húzd a lábakat telitalpra, nyújtózz meg a karokkal a fül mellett, majd gördülj a jobb oldaladra, stabil oldalfekvésbe! Pihenj így picit, engedd helyreállni a vérkeringést, majd a kezekre támaszkodva, lassan emelkedj fel.

Online bejelentkező űrlap konzultációra: BEJELENTKEZŐ ŰRLAP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A hozzászólásodban kérlek írd meg, hogy válaszadás esetén hogyan szólíthatlak!😊 Köszönöm

Érezz együtt önmagaddal

Valójában kinek és miért fontos a megbocsátás

Harc az energiáért

Mit választasz, a múlt emlékeit vagy a jövő lehetőságeit?

Reggeli frekvenciaemelő gyakorlat

Összhang

Gondolat,érzés,érzelem,szándék

Népszerű bejegyzések

Önismereti és pszichológiai tesztek

Feliratkozom a Hírlevélre (Részletes adatvédelmi szabályzat a főoldal menüjében található)

Szeretnék elsőként értesülni a legfrissebb bejegyzésekről és aktuális eseményekről. Ezzel a feliratkozással elfogadom az adatvédelmi szabályzatban foglaltakat.

* indicates required