2013. július 26., péntek

Életmód-Egészség

A világon kevés olyan dolog van ami mondhatni- minden embert érdekel- ez pedig az egészség. Az egészségbe  beletartozik a testi,a lelki és a szociális jólét is.


Ha elmegyünk orvosi vizsgálatokra és a műszerekkel nem jeleznek problémát,akkor ez még nem jelenti azt,hogy egészségesek vagyunk.Ahhoz hogy egészségesknek tekintsük magunkat,több tényezőnek kell együtt lennie. Manapság mindenki észlelheti az emberek egészségi állapotának romlását,így mindannyian találkoztunk már fiatal daganatos betegekkel,allergiással,aszmással,ízületi vagy gerincsérv betegségben vagy egyéb immunbetegségben szenvedővel.

A fiatalos lendületet,életerőnket,egészségünket hogyan és mivel őrizhetjük meg?A hosszantaró egészség megtartása nem könnyű feladat de nem lehetetlen.



·  Megfelelő táplálkozás,amellyel felépítjük a testünket.
·  Rendszeres testmozgás.
.  Kiegyensúlyozott  lelki állapot,pozitív gondolkodás.

Miért fontos a megfelelő tápanyag bevitele?

Szervezetünkben állandóan zajlanak biokémiai folyamatok. Immun és hormonrendszerünk állandóan működésben van,állandóan megújulnak sejtjeink (a bélhámsejtek 3 nap alatt megújulnak).Ha csak a szívünkre gondolunk,hogy egy nap hányszor húzodik össze,és nem pihenhet egy pillanatra sem,mindeközben a szervezetünkben,a milliárdnyi sejtben mi megy végbe,akkor már világossá válik,hogy ehhez mennyi energiára,a sejtek,a hormonok felépítéséhez rengeteg jó anyagra van szükség. Tényként kell elfogadni,ha nincs megfelelő aminósav,ásványianyag,és nyomelem ellátottság,akkor nem lehet megfelelő sejtépítés működés,de anyagcsere sem,és nincs egészséges immunrendszer.

A növény a gyökerein keresztül veszi fel a tápanyagot,nekünk is vannak gyökereink,ez a bélrendszerünk,a bélbolyhok hajszálerei,amin kersztül eljutnak a megfelelő tápanyagok.Nem mindegy tehát hogy mivel és milyen minőségű étellel tápláljuk a testünket.





A testmozgás

Rendszeres ,hetente minimum három,ha lehet inkább 4-5 alkalommal kell 30-40 perces testmozgást végezni. A mozgással karbantarthatjuk ízületeinket,csontozatunkat. manapság a csontritkulás népbetegség,és nem csak az idős korosztályt érinti. A csontritkulás elkerülésére legjobb mozgás a futás (nagyobb súlyfelesleg esetén,az elején séta,később kocogás),megfelelő torna,az izmok,ízületek megfelelő rugalmasságának megtartására a nyújtó gyakorlatok elvégzése. Fontos a mélyizmok erősítése,mely speciális gyakorlatok elvégzését jelenti.

 Rendszeres testmozgással megelőzhető az elhízás,ami számos egyébb súlyos betegség kiindulópontja,kedvezően hat a keringési és szénhidrát anyagcsere problémákban. A rendszeres testmozgás a mai depresszív világunkban pozitívan hat a lelkiállapotunkra,oldja a stresszt,hangulatunk,életkedvünk pozitívan változik.A legjobb depresszió ellenes szer.



Egészséges psziché és lelkiállapot megtartása

A fentiekben olvasható két fontos tényező mellett,vallom,hogy betegségeinknek lelki eredte van. Ha valaki ezzel nem is ért egyet,azért abban igazat adhat,hogy a test és a lélek  szoros összefüggésben van egymással. Miért? Mert elképzelhetetlen számomra,hogy egy nagybeteg ember maximálisan optimista,pozitív gondolkodású legyen,tele életerővel,tervekkel,és ambícióval. Neki már csak egy a fontos,hogy újra egészséges legyen. Ön eltudja képzelni hogy egy lehangolt,depressziós,netán rosszindulatú,irigy ember egészséges maradjon? A TEST és LÉLEK szoros kölcsönhatásban van egymással,oda-vissza hatnak. A lelki megoldatlan problémák testi tünetekben manifesztálódnak,és ha nem figyelünk sem a lelki sem a testi jelzésekre,azok betegségként fognak jelentkezni.
Az „anyagi” világban fizikális szinten mindenkinek vannak nehézségei,de ezekre nem problémaként ,hanem feladatként kell gondolni,amit meg kell oldani. Ezek a feladatok segítenek nekünk fejlődni,és jobbá válni.   Keressük és lássuk meg  a jót,a pozitívat az életünkben. Tekintsük  minden nehézségre  lehetőségként , aminek megoldása  által megvalósulhat egy újabb szebb dolog az életünkben. Ehhez persze egy gondolkodásbeli változásra van szükség. Ki kell lépni a szűklátókörűségünkből ,a berögzült hiedelem rendszerünkből s egy más fajta gondolkodás formát kell elsajátítanunk. Az életünk a saját kezünkben van,rajtunk áll mit kezdünk vele,merünk-e változni/változtatni az eddigi életfelfogásunkon,gondolkodásunkon. Csak rajtunk múlik.


Hippokratész sorait idézve : „ha nem vagy kész változtatni az életeden,nem tudok segíteni rajtad.”








Online bejelentkezés konzultációra :   Bejelentkező Űrlap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A hozzászólásodban kérlek írd meg, hogy válaszadás esetén hogyan szólíthatlak!😊 Köszönöm

Érezz együtt önmagaddal

Valójában kinek és miért fontos a megbocsátás

Harc az energiáért

Mit választasz, a múlt emlékeit vagy a jövő lehetőságeit?

Reggeli frekvenciaemelő gyakorlat

Összhang

Gondolat,érzés,érzelem,szándék

Népszerű bejegyzések

Önismereti és pszichológiai tesztek

Feliratkozom a Hírlevélre (Részletes adatvédelmi szabályzat a főoldal menüjében található)

Szeretnék elsőként értesülni a legfrissebb bejegyzésekről és aktuális eseményekről. Ezzel a feliratkozással elfogadom az adatvédelmi szabályzatban foglaltakat.

* indicates required