2013. július 26., péntek

Miért együnk zöldséget?


A zöldségeknek központi helyetkell elfoglalniuk a lúgosító étrendben.




Valamennyi étkezésünknek túlnyomórészt zöldségekből kell állnia: ezekből kell a legtöbbnek lennie a tányérunkon. Nagyon fontos, hogy friss zöldségeket fogyasszunk, az a legjobb, ha bio termesztésűek.


A zöldségek a leginkább kalóriaszegény és szénhidrátszegény élelmiszerek, de emellett tápanyagokban a leggazdagabbak. Klorofill, vitaminok és ásványi anyagok, fitonutriensek és lúgos hatású sók találhatók bennük, amelyek megakadályozzák a mikroorganizmusok fejlődését, így csökkentik az általuk kiválasztott savas méreganyagok mennyiségét.

A zöldségek zöld színe a klorofill eredménye. Ez voltaképp a növények vérének tekinthető, mert a molekulájának felépítése és kémiai összetétele az emberi vér hemoglobinjához hasonló. A hemoglobin szénből, oxigénből és nitrogénből áll, egy központi vas atommal. A klorofill felépítése pontosan ilyen- de magnézium központi atommal. A vérsejtek oxigén szállítását a klorofill segíti a szervezetben azon kívül, hogy csökkenti a rákkeltő anyagok megkötődését. A zöld színű zöldségeknek, leveleknek a legnagyobb a klorofill tartalma.

A zöldségek, elsősorban a zöld színűek, kiemelkedően gazdagok lúgosító tápanyagokban, és valamennyi ismert vitamint, ásványi anyagot és mikrotápanyagot megtalálhatjuk bennük.
A zöldségek magas rosttartalmúak, ami az emésztés fontos része. Arostok daganatcsökkentő hatása is ismert, és a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a rostok hatékonyan csökkentik a savas méreganyagok jelenlétét. A rostok úgy működnek, mint egy szivacs: magukba szívják a savakat a testünkből. Hasonlíthatjuk a seprűhöz is őket, mert a beleket tisztítják.

A zöldségek bőséges forrásai enzimeknek, amelyek szinte az összes biokémiai folyamathoz szükségesek szervezetünkben. Rengeteg enzim létezik, és az energiatartalékaink biztosításához csaknem valamennyit igényeljük. Az enzimek sok más hatás mellett az emésztést is támogatják. Az elfogyasztott ételek hatására enzimek termelődnek. Ha az emésztés műveletéből az ételben lévő enzimek el tudnak egy részt végezni, akkor a szervezetünknek ennyivel kevesebb emésztőenzimet kell termelnie.

A magas hőmérséklet (már 47 Celsius fok felett) károsítja az enzimeket. Így igen fontos, hogy elsősorban nyers - vagy csak nagyonrövid ideig, alacson hőmérsékleten főzött - ételeket fogyasszuk. A főtt ételek emésztéséhez a testünknek kell előállítania az enzimeket, ami kifejezetten megterhelő, és ezzel más funkcióktól vonja el az energiát.


[Forrás: Dr. Robert O. Young - A pH csoda]




Online bejelentkezés konzultációra :   Bejelentő Űrlap


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A hozzászólásodban kérlek írd meg, hogy válaszadás esetén hogyan szólíthatlak!😊 Köszönöm

Érezz együtt önmagaddal

Valójában kinek és miért fontos a megbocsátás

Harc az energiáért

Mit választasz, a múlt emlékeit vagy a jövő lehetőságeit?

Reggeli frekvenciaemelő gyakorlat

Összhang

Gondolat,érzés,érzelem,szándék

Népszerű bejegyzések

Önismereti és pszichológiai tesztek

Feliratkozom a Hírlevélre (Részletes adatvédelmi szabályzat a főoldal menüjében található)

Szeretnék elsőként értesülni a legfrissebb bejegyzésekről és aktuális eseményekről. Ezzel a feliratkozással elfogadom az adatvédelmi szabályzatban foglaltakat.

* indicates required