2013. július 26., péntek

A tiszta étel


 Az ember számára háromfajta ismeret elengethetetlenül szükséges :

-a fizikai test ismerete
-a vallási vagy erkölcsi kötelességek,illetve alapelvek ismerete
-a lélek ismerete

 A test fenntartásán keresztül ismerhetjük meg a jó egészség megőrzésének módját. Bármilyen fejlődést kívánnánk elérni, legyen az szellemi, fizikai, vallási, vagy erkölcsi, e célt csak jó egészséggel áll módunkban megvalósítani. Guru Arjan mondja : „Tested és tudatod egészségét úgy tekintsd,mint ami képessé tesz arra, hogy Isten lótuszlábainak lenyomatát viselhesd,és ismételhesd nevét.”



 A testi jólét és az egészség miatt szükséges, hogy ételt vegyünk magunkhoz, ,csak a teljes értékű étel felel meg ennek a célnak. A jó étel elfogyasztása nem okoz tunyaságot, és nem kelti a levertség érzetét. Az olyan étel,amely fájdalmat vagy kényelmetlenséget kelt a testben, és rossz gondolatokat ébreszt  a tudatban, nem kívánatos. Az igaz Naam (Ige) nélkül az élet értelmetlen, s valóban bolond cselekedet az, ha csak azért eszünk, hogy gyomrunkat megtöltsük.

Az étel nagyon fontos a test fenntartása szempontjából. A testet nem lehet jó állapotban megtartani étel nélkül, ez utóbbi csak akkor válik tökéletesen hasznunkra, ha megfelelő eszközökkel teremtettük elő. Az étel legyen könnyű, könnyen emészthető, és mennyisége ne haladja meg szükségleteinket.

 Az ételt három csoportba sorolhatjuk :

-szatvikus
-radzsasz
-tamasz

  A szatvikus étel tiszta érzéseket ébreszt. Ide tartozik a vaj, tej, zsír, hüvelyesek (mungóbab), zöldségek. Az olyan étel, amely tele van csípős fűszerekkel, mar, és a szervezetet felfűti, a radzsasz kategóriába tartozik. Az állott, nyers (a jelző nem nyers gyümölcsökre és zöldségekre vonatkozik) vagy erjedt táplálék, a tojás, hús, hal, bor, stb. tamasz típusú ételek. Azonban még a szatvikus táplálék is tamasszá változhat, ha túlzott mennyiségben fogyasztottunk belőle.

 Nem szabad pusztán az ízekért enni. Gondolnunk kell arra hogy az étel, amit magunkhoz veszünk,  ne legyen se túl sok se túl kevés testi szükségleteink szempontjából. Tartalmazzon olyan elemeket, amelyek a test és az agy táplálásához szükséges létfontosságú energiát fejlesztik. A nagy mennyiségben fogyasztott ízletes étel ártalmas. A szellemi munkát végzők olajos magvakat, gyümölcsöt, almát, szőlőt, tejet és mandulát,stb. fogyasszanak, a fizikai munkát végzők számára a vaj, szénhidrátok, rizs, cukor stb. fogyasztása szükséges, valamint az erőt adó, csontépítő táplálékok, a gabona, hüvelyesek, gyümölcslé, tej, vaj stb. fogyasztása javasolt.

 Sok levegőre, vízre és szénhidrátra van szükségünk. A levegő mindennél fontosabb, e nélkül nincs élet. Fontossági sorrendben a víz a levegő után következik. Mindkettő a természet ingyenes ajándéka. Táplálékunk harmadik legfontosabb eleme a gabonaneműkben található szénhidrátok.

 Egy kicsit mindig kevesebbet kell ennünk, mint amennyit étvágyunk kívánna. Nem bölcs dolog, ha szükségleteinknél többet eszünk,azután pedig emésztést segítő vagy szélhajtó szereket veszünk be. Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk hogy éljünk. A lélek azért kapja az emberi életet, hogy Istent megismerje, hiszen csak az ember ismerheti meg Őt. Emberi létünk velejárója, a testünk, nem létezhet étel nélkül. Az állatok bölcsebbek az embernél. Csak akkor esznek ha éhesek, de nem az ízek csábítják őket, természetes módon mindössze annyit vesznek magukhoz, amennyi kielégíti étvágyukat, nem többet. Ha többet eszünk, mint amire szükségünk van, nem csak másoktól vonjuk el részüket, hanem a többlettáplálék bevitelével magunknak is ártunk.





Online bejelentkezés konzultációra :  Bejelentkező Űrlap



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A hozzászólásodban kérlek írd meg, hogy válaszadás esetén hogyan szólíthatlak!😊 Köszönöm

Érezz együtt önmagaddal

Valójában kinek és miért fontos a megbocsátás

Harc az energiáért

Mit választasz, a múlt emlékeit vagy a jövő lehetőságeit?

Reggeli frekvenciaemelő gyakorlat

Összhang

Gondolat,érzés,érzelem,szándék

Népszerű bejegyzések

Önismereti és pszichológiai tesztek

Feliratkozom a Hírlevélre (Részletes adatvédelmi szabályzat a főoldal menüjében található)

Szeretnék elsőként értesülni a legfrissebb bejegyzésekről és aktuális eseményekről. Ezzel a feliratkozással elfogadom az adatvédelmi szabályzatban foglaltakat.

* indicates required